Cinema per a estudiants
Català Espanyol Anglès

 Català     Espanyol      Anglès

Agrega'ns: Facebook

Inici

EL VIATGE DE NISHAVEURE TOTES LES ENTREVISTES DE "CINEMA PER A ESTUDIANTS

 

La directora Iram Haq ens trasllada una història que podrà agradar més o menys però que no deixarà indiferent i més quan sabem que es tracta d'un relat autobiogràfic. Sense caure en paranys emocionals, evitant les escenes obscenes i truculentes i congeniant subtilment els moments de desesperació amb altres d'un conformisme optimista, indaga en els problemes d'una adolescent atrapada entre dues cultures: la pakistanesa provinent de la seva família emigrada a Noruega i l'occidental viscuda dia a dia a través de les seves amistats.

Iram estructura la seva pel·lícula en tres parts. A la primera ens trobem amb una jove de disset anys ansiosa de llibertat i que experimenta el seu primer enamorament però també reprimida per l'entorn familiar. A la segona part ens explica com uns pares, escandalitzats pel comportament de la filla, decideixen emportar-se-la a Islamabad on conviurà amb els seus oncles que la tenen pràcticament segrestada. A la tercera part, atès que ella torna a deshonrar la família, els seus pares se l'enduen de nou a Noruega on ella optarà per la llibertat encara que això suposi enfrontar-se al dolor de la ruptura familiar. Tota la història gira al voltant de la difícil reconciliació entre una cultura ancorada en un passat, les víctimes directes de la qual són les dones i la resposta d'unes joves que volen adoptar les formes del país d'acollida però que senten sobre elles el pes de les tradicions del seu país d'origen.

El gran encert d'Iram és que no jutja, no divideix entre bons i dolents, no cau en un discurs maniqueu sinó que mostra uns personatges que viuen i actuen segons les seves creences. Fins i tot el pare, les conviccions del qual l'arrosseguen al maltractament de la seva filla, mostra en alguna escena una certa sensibilitat davant el comportament de la jove i sembla dubtar de la seva pròpia intransigència.

Amb un ritme que no decau en cap moment, unes estupendes localitzacions i una història ben cohesionada que traspua sensibilitat, la directora dóna veu a les dones atrapades en la contradicció de dues cultures i les anima a no silenciar la repressió extrema a la qual es veuen sotmeses.

 

Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


 

BONS VEÏNS

El director islandès Hafsteinn Gunner construeix un relat càustic on tenen cabuda la comèdia negra i la tragèdia desoladora. La moralitat, que ell mateix reconeix, es pot resumir en que vivim en comunitat i cal arribar a acords doncs en cas contrari els conflictes poden tenir un final no desitjat.

Un frondós arbre que projecta la seva ombra sobre el jardí del veí serà el detonant d'una confrontació amb un final patèticament tràgic. Aquestes querelles veïnals semblar ser comuns a Islàndia on els arbres no abunden i els ciutadans valoren molt els raigs del sol. Davant la negativa de podar l'arbre per part del veí propietari, les malifetes i venjances entre ells aniran en un in crescendo que es durà per davant la dignitat i l'autocontrol dels seus protagonistes. Com més tensa és la relació entre aquests veïns més absurdes i desproporcionades són les seves reaccions. Cinc adults assisteixen atònits a les recíproques revenges, sense cap capacitat per reaccionar cívicament i frenar les bogeries venjatives d'una dona neuròtica i desolada pel suïcidi d'un fill. Cadascú aporta el seu gra de mesquinesa fins al paroxisme. La desconfiança cap a l'altre lliura una batalla on l'important no és ja l'ombra de l'arbre sinó la derrota de l'adversari i la pròpia victòria.

Tot i que els conflictes es desenvolupen en un ambient domèstic, es poden molt bé extrapolar a altres àmbits com són els enfrontaments entre nacions, religions ... ja que l'essencial és mostrar una visió pessimista i irònica de la condició humana i de la seva falta d'estratègies per sortir airosa de situacions inicialment senzilles de resoldre.


Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)


Solucionaris Recursos xarxa

COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Mataró. Educació Ajuntament de Sabadell. Educació Ajuntament de Terrassa. Educació
Col·laboren:
Cinemes Imperial. Sabadell Círcol Catòlic. Badalona Cinemes Girona La Calàndria Cinema. El Masnou Casal Nova Aliança. Mataró Cinema Catalunya. Terrassa Círcol catòlic. Vilanova i la Geltrú Cineclub Sabadell
Centre de Recursos Pedagògics. Mataró Centre de Recursos Pedagògics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedagògics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pàgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres