Cinema per a estudiants
Català Espanyol Anglès

 Català     Espanyol      Anglès

Agrega'ns: Facebook

Biblioteca

Charles Dickens (1812-1870), altaveu del humils i cronista d’una època.


Charles Dickens va ser un dels primers autors en denunciar les desigualtats de la societat victoriana de la seva època, les dificultats de la vida en les grans ciutats al començament de la Revolució Industrial i la brutalitat del tracte a les classes socials més pobres.

Un dels seus temes preferits era la infantesa. La seva novel·la més coneguda, Oliver Twist, ha estat portada al cinema i a la televisió en moltes ocasions. Escrita entre 1837 i 1839 i publicada en entregues mensuals, la novel·la narra les aventures d'un jove orfe pobre, la seva estada a l'orfenat i la seva fugida a Londres on resisteix la temptació del crim i es mou per diferents ambients de la ciutat.

Oliver Twist és una de les primeres novel·les socials de la història de la literatura i denuncia diferents aspectes de la societat del seu temps, el treball infantil i la utilització de nens per cometre delictes. Dickens es burla de la hipocresia de la seva època tractant aquests temes tan seriosos amb sarcasme, ironia i humor negre. L'obra, a més, se centra per primer cop a la literatura anglesa en la vida d'un nen, al qual situa com a protagonista intentant reflectir el seu punt de vista sobre la realitat.

Per la seva qualitat, cal destacar quatre d'aquestes adaptacions cinematogràfiques de la novel·la:

- Oliver Twist. Direcció: Frank Lloyd. Interpretació: Jackie Coogan (Oliver), Lon Chaney (Fagin). Any: 1922. Blanc i negre. Muda

- Oliver Twist. Direcció: David Lean. Interpretació: John Howard Davis (Oliver), Alec Guinnes (Fagin). Any: 1948. Blanc i negre.

- Oliver. Direcció: Carol Reed. Interpretació: Mark Lester (Oliver), Ron Moody (Fagin). Any: 1968. Color. Musical.

- Oliver Twist. Direcció: Roman Polanski. Interpretació: Barney Clark  (Oliver), Ben Kingsley (Fagin). Any: 2005. Color


COM UTILITZAR LA NOSTRA PÀGINA