Notícies
A l'ombra (o la llum de la venjança)
Mitjà de comunicació:
Si partim de la base que el tema de la venjança per part dels que han patit un atemptat terrorista no és nou, sí que commou la dimensió humana que el director alemany d'origen turc, Fatih Akin, li ha volgut concedir a la seva pel·lícula. Si a això li afegim que Diane Kruger, premiada al festival de Cannes com a millor actriu, aconsegueix transmetre plenament totes les confrontades emocions que s'entrecreuen en la seva vida, podem assegurar que estem davant d'una pel·lícula pertorbadora i polèmica, que no deixarà indiferent al espectador i li tocarà allà on fa mal.
La trama està dividida en tres parts encara que totes comparteixen el complicat entramat emocional a què està sotmesa la protagonista. A la primera part els seus sentiments van de la felicitat que viu al costat del seu marit, un ex traficant turc, i el fill de tots dos, a l'esquinçament emocional que li produeix la mort dels dos per un atemptat terrorista nazi i xenòfob. La segona part se centra en el judici un cop els culpables són arrestats. De nou, la protagonista es veurà submergida en emocions trobades. Sumida en un profund dolor ha d'assistir a la reconstrucció dels fets. La seva única esperança és que siguin condemnats. Només això la manté amb vida. Però no obstant les concloents proves que pesen sobre els dos joves terroristes, aquests són absolts gràcies a un fals testimoni i a les esquerdes jurídiques. La tercera part és demolidora. La protagonista torna al insofrible dolor inicial. Només el miratge de la venjança li permetrà sobreviure. Profunda tristesa i soledat, ràbia i frustració contra la justícia i emocions trobades, entre el desig més atroç de venjança o l'acceptació d'una realitat mancada d'ètica, es remouen a l'interior de la víctima. Finalment, la irracionalitat dels terroristes sembla haver-se apoderat de la protagonista, empenyent-la a un acte irreversible.
Fatih no només qüestiona la complicada situació sòcio-política a Europa sinó que també posa en entredit la imparcialitat de la justícia quan ha d'enfrontar-se a uns processos que entronquen directament amb la política.
Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat
Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)