Cinema per a estudiants
CatalÓ Espanyol AnglŔs

 CatalÓ     Espanyol      AnglŔs

Agrega'ns: Facebook

NotÝcies

AD ASTRA


MitjÓ de comunicaciˇ:

En l'Eneida, Virgili te una frase que diu "Sic itur ad astra" la traducció de la qual seria "Així es va a les estrelles". Ad Astra signifca doncs "A les estrelles". Però no només el títol ens remet al passat ja que en Ad Astra també trobem reminiscències de pel·lícules tan consagrades com 2001 Odissea de l'espai, Solaris o Gravity i, per sobre d'elles, Apocalipsi Now, basada en el esplèndid llibre de Joseph Conrad El cor de les tenebres.

L'eix central de la pel·lícula és la recerca a través de l'espai del pare (Tommy Lee Jones) de Roy (Brad Pitt) desaparegut fa anys en el projecte Lima el objectiu del qual era trobar vida extraterrestre avançada. Un pare que va abandonar  la família i al qual la seva solitud en el no res de l'univers ha embogit fins al punt d'estar enviant a la terra sobrecàrregues elèctriques produïdes amb esclats radioactius que provoquen explosions i incendis i que poden acabar amb el sistema solar. Els paral·lelismes entre aquest astronauta i el Kurtz de El cor de les tenebres són evidents. Allà la frondositat de la selva, aquí el buit de l'espai.

A La primera escena Roy, pujat a una antena espacial d'altura quilomètrica i abans de partir en una missió, rep una forta descàrrega elèctrica que li provoca una caiguda al buit. Solitud, abandonament, pànic, fredor davant el perill i feliç aterratge són els estats que anirà experimentant el protagonista en el seu llarg descens i que no li abandonaran al llarg del film. La seva personalitat poc comunicativa, extraviada emocionalment, afectada per l'absència del pare i sotmesa a constants i complicats test que li mesuren l'equilibri del seu estat psicològic ens serà revelada a través de la seva veu en off. Frases tan significatives com "Som devora mons", "Estic sol, una cosa que sempre he pensat que preferia però he de confessar que està començant a afectar-me" o "On resideix l'humà en un món dominat per guerres"... ens parlen d'un heroi que desvetlla els seus dubtes, la seva part més humana.

Serà triat per viatjar a Neptú on es troba el seu pare, ja que només ell podrà ser capaç de fer-li raonar i de saldar uns comptes emocionals no superats. El seu primer aterratge tindrà lloc en una lluna a la qual s'han exportat tots els disbarats de La Terra: congestió, consumisme i conflictes pel territori. A partir d'aquí un personal i introspectiu viatge espacial, que amb una sobrietat d'elements ens recorden la petitesa de l'ésser humà davant la immensitat de l'espai i que per més que s'allunyi de La Terra mai no es podrà desprendre dels seus propis fantasmes.

Kavafis ho expressa molt bé en el magnífic poema La ciutat.

Has dit:"Me n'aniré en una altra terra,

me n'aniré en una altra mar.

Bé hi haurà una ciutat millor que aquesta.

Cada esforç meu és una sentència que em condemna;

i el meu cor sembla un mort colgat dins una tomba.

¿Fins quan ha de ser que em romangui

l'esperit en aquest marasme?

Cap on sigui que giro l'ull i pertot on miro

veig de la meva vida aquí les negres runes,

aquí on he passat tants anys

i he devastat i he fet destrossa".

 

Uns nous indrets, no els trobaràs,

no trobaràs, no, unes altres mars.

La ciutat, on tu vagis anirà. Pels mateixos

carrers faràs el tomb. I en els mateixos barris

t'envelliràs, i en aquestes mateixes

cases et sortiran els cabells blancs.

Sempre serà en aquesta ciutat que arribaràs.

Cap a uns altres llocs, no ho esperis,

no hi ha vaixell per'tu, no hi ha camí.

Tal com has devastat aquí la teva vida,

aquí, en aquest racó petit,

és en tota la terra que n'has fet la destrossa.

(traducció de Carles Riba)

 

Crec que Brad Pitt és un actor que ha crescut professional i humanament. Heus aquí unes paraules seves dignes d'elogi: "Vam créixer amb aquesta idea de la masculinitat que consisteix a ser fort, no mostrar debilitat, que no us faltin al respecte ... però aquesta idea és una presó que t'impedeix aprendre dels teus passos en fals, de les teves zones més fràgils, és una barrera que t'impedeix obrir-te als que estimes ".

 

Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat

Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)

COM UTILITZAR LA NOSTRA P└GINA

Amb el suport de:
Ajuntament de Matarˇ. Educaciˇ Ajuntament de Sabadell. Educaciˇ Ajuntament de Terrassa. Educaciˇ
ColĚlaboren:
Cinemes Imperial. Sabadell CÝrcol Cat˛lic. Badalona Cinemes Girona La CalÓndria Cinema. El Masnou Casal Nova Alianša. Matarˇ Cinema Catalunya. Terrassa CÝrcol cat˛lic. Vilanova i la Geltr˙ Cineclub Sabadell
Centre de Recursos Pedag˛gics. Matarˇ Centre de Recursos Pedag˛gics. Baix Maresme Centre de Recursos Pedag˛gics. Badalona
Qui som Privacitat Envia aquesta pÓgina a un amic/ga Contacta amb nosaltres