Notícies
EL VIATGE DE NISHA
Mitjà de comunicació:
La directora Iram Haq ens trasllada una història que podrà agradar més o menys però que no deixarà indiferent i més quan sabem que es tracta d'un relat autobiogràfic. Sense caure en paranys emocionals, evitant les escenes obscenes i truculentes i congeniant subtilment els moments de desesperació amb altres d'un conformisme optimista, indaga en els problemes d'una adolescent atrapada entre dues cultures: la pakistanesa provinent de la seva família emigrada a Noruega i l'occidental viscuda dia a dia a través de les seves amistats.
Iram estructura la seva pel·lícula en tres parts. A la primera ens trobem amb una jove de disset anys ansiosa de llibertat i que experimenta el seu primer enamorament però també reprimida per l'entorn familiar. A la segona part ens explica com uns pares, escandalitzats pel comportament de la filla, decideixen emportar-se-la a Islamabad on conviurà amb els seus oncles que la tenen pràcticament segrestada. A la tercera part, atès que ella torna a deshonrar la família, els seus pares se l'enduen de nou a Noruega on ella optarà per la llibertat encara que això suposi enfrontar-se al dolor de la ruptura familiar. Tota la història gira al voltant de la difícil reconciliació entre una cultura ancorada en un passat, les víctimes directes de la qual són les dones i la resposta d'unes joves que volen adoptar les formes del país d'acollida però que senten sobre elles el pes de les tradicions del seu país d'origen.
El gran encert d'Iram és que no jutja, no divideix entre bons i dolents, no cau en un discurs maniqueu sinó que mostra uns personatges que viuen i actuen segons les seves creences. Fins i tot el pare, les conviccions del qual l'arrosseguen al maltractament de la seva filla, mostra en alguna escena una certa sensibilitat davant el comportament de la jove i sembla dubtar de la seva pròpia intransigència.
Amb un ritme que no decau en cap moment, unes estupendes localitzacions i una història ben cohesionada que traspua sensibilitat, la directora dóna veu a les dones atrapades en la contradicció de dues cultures i les anima a no silenciar la repressió extrema a la qual es veuen sotmeses.
Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat
Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)