Notícies
KURSK
Mitjà de comunicació:
Thomas Vinterberg (La caça i La Celebració, entre altres) va formar part del grup Dogma 95 encara que Kursk res tingui ja a veure amb aquest moviment. L'argument, basat en fets reals i en el llibre de Robert Moore, que va investigar el rerefons polític de la catàstrofe, relata la tragèdia que va patir aquest submarí nuclear rus al 2000 al mar de Barents. La pel·lícula parla de la petitesa de l'ésser humà davant de la maquinària del poder. Transcorre en tres plans: el dels 23 tripulants atrapats a centenars de metres de profunditat, enfrontant-se al fred, la manca d'oxigen, la fam i les inundacions; el de la lluita de les famílies contra els obstacles, mentides i desinformació de les autoritats i el dels governants russos negant-se, per tal de salvar l'honra nacional, a acceptar l'ajuda d'altres països que disposaven de millors mitjans per dur a terme el rescat.
El submarí era l'orgull dels russos i no podien imaginar que, tal com van haver d'admetre el 2002, una fuita de combustible originaria una gran explosió. La falta de manteniment i la limitació en submarins de rescat a causa de la pobresa del país van exposar tota una tripulació a una mort segura. Tot va passar quan Putin, que portava poc temps en el poder, estava de vacances i la seva reacció va ser d'una fredor i insolidaritat amb les víctimes i les seves famílies absolutes. La seva presència en la pel·lícula és nul·la perquè tal com admet Vinterberg "és una decisió artística per fer de la pel·lícula alguna cosa universal sobre la humanitat"
El mateix director té una contundent frase que diu: "CUIDA'T DE QUI OSTENTEN EL PODER. NOMÉS ET TENS A TU MATEIX I ALS QUE T'ENVOLTEN". Gran veritat. No hi ha més que veure els temps que corren ...
Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat
Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)