Notícies
Les mestres de la República. Estrena.
Mitjà de comunicació:
A través d'imatges d'arxiu, de testimonis de familiars i de la recreació d'una mestra de l'època, el documental de Pilar Pérez, guanyador del Goya 2014 a la millor pel·lícula documental, ens mostra el treball que van fer a les aules aquestes mestres, el objectiu de les quals era renovar el sistema educatiu i consolidar un ensenyament públic de qualitat que arribés a totes les classes socials. Estaven convençudes que si aconseguien alfabetitzar el país irremeiablement la situació social milloraria.
Investigadors i especialistes en el tema van intercalant els seus comentaris sobre els diferents aspectes que aquestes docents aconsegueixen transformar, amb documents i imatges de l'època.
Dones compromeses amb la igualtat de gènere que van ocupar càrrecs de direcció en les escoles i en organitzacions sindicals. Però el seu principal compromís es va portar a terme a les aules, instaurant un ensenyament més participatiu i actiu i prioritzant per sobre de tot la igualtat, la llibertat i la solidaritat.
Vist en conjunt, es troba a faltar una perspectiva menys tendenciosa del tema i una objectivitat que deixi espai a altres veus de diferents ideologies i eviti caure en els tòpics propis d'un progressisme poc actualitzat. I és aquesta manca de perspectiva històrica el que pot portar al fet que, un tema interessant i que mereix ser conegut per un ampli públic, quedi reduït per a molts en un simple pamflet .
Sent molt valuosa la documentació que s'aporta, queda un tant fora de lloc i absurda aquesta recreació d'una mestra de l'època que va passejant pel centre amb un etern somriure de satisfacció i felicitat molt poc creïbles.
Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat
Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)