Notícies
MALEÏDA 1882
Mitjà de comunicació:
Reconec que he anat a la projecció de premsa sense gaire entusiasme. Porto masses dies sense veure una pel·lícula que m'aporti alguna cosa més que pura distracció (també és cert que me n'he perdut alguna últimament). Així doncs, la sorpresa ha estat majúscula. El director, Albert Naudin, apassionat del muntanyisme, ens ha fet una introducció on ens ha parlant del projecte amb l'entusiasme i al mateix temps la senzillesa i humilitat del que presenta la seva opera prima.
La pel·lícula és una adaptació del llibre de Bernat Gasull Maleïda, l'aventura de Jacint Verdaguer a l'Aneto, qui va seguir la ruta del poeta basant-se en les llibretes de viatge del mateix Verdaguer i que ens acompanya amb la seva erudita documentació al llarg de tot el trajecte. El documental recrea amb absoluta fidelitat l'itinerari que va seguir el poeta en el seu ascens a La Maleïda (l'Aneto) a través dels versos de Verdaguer i els textos de recerca del propi Gasull. L'actor Luis Soler amb la seva inconfusible veu de timbre greu és l'encarregat de recitar els versos. Imatges bellíssimes dels Pirineus s'intercalen amb la poètica i s'enriqueixen mútuament. L'equip va haver de pujar a cims alts, buscar glaceres a 1000 quilòmetres de distància per poder trobar les mateixes condicions que existien als Pirineus al segle XIX. Verdaguer fou el primer català a pujar a l'Aneto comptant només amb la seva fortalesa, uns guies inexperts i unes sabates inadequades.
Centrant-se, doncs, en un personatge capaç d'afrontar qualsevol repte a risc de saber que podia no sortir-ne il·lès, un personatge que inspira anhels de llibertat, el documental alliçona per partida doble: ens endinsa en els seus poemes però també ens instrueix sobre un territori únic i bonic. Destacar a més, la il·lusió, l'afecte i les moltes ganes per part de tot l'equip, qualitats aquestes que l'espectador sensible també percep.
Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat
Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)