Notícies
Retrospectiva germans Taviani. Roda de premsa amb Paolo Taviani
Mitjà de comunicació:
Els germans Taviani -Vittorio Taviani (20 de setembre de 1929) i Paolo Taviani (8 de novembre de 1931)- són dos directors de cinema italians, nascuts a San Miniato di Pisa. Autors d'un cinema fortament polititzat, van estar influïts sobretot per Roberto Rossellini. Han treballat tota la seva vida com a escriptors, directors i productors de totes les seves obres.
Vittorio va estudiar dret a la Universitat de Pisa, on dos anys més tard el va acompanyar Paolo, que es va abocar a les Belles Arts. Junts es van bolcar en el cinema després de l'impacte que els va produir Paisà, de Rossellini, que van veure a poc de la seva estrena el 1946. Van escriure i dirigir conjuntament diversos curts i un documental, L'Italia non è un paese povero (1960), finançat per la companyia estatal de petroli ENI. Censurada per la productora per les crues imatges de la misèria de la classe obrera, el tall original es va considerar perdut per molt de temps, fins que el 1999 Tinto Brass, que va ser ajudant de direcció en l'obra, va donar al públic l'única còpia romanent del positivat original, que havia guardat.
Amb l'experiència adquirida, el 1962 van filmar el seu primer llarg de ficció, Un uomo da bruciare, sobre el conflicte entre un activista sicilià pels drets del treballador i la màfia, aliada als interessos del govern i els terratinents locals.
El tema dels conflictes obrers, des de la perspectiva sobretot marxista de la lluita de classes, ha constituït un dels eixos de la seva obra, que desenvoluparien en diversos films.
Els germans Taviani han mantingut una producció regular amb treballs cada dos o tres anys, realitzats sempre de manera conjunta. En les pel·lícules, alternen el rol de director, tot deixant una escena per a cada un i sense interferir en la direcció de l'altre; d'aquesta manera, han continuat treballant fins ben entrats en la vuitantena d'anys. Amb la seva rellevància com a autors, són una presència sistemàtica en festivals de cinema, encara que no amb el gran públic.
Textos: https://en.wikipedia.org
Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat
Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)