Notícies
Snowden, o la indefensió davant el poder
Mitjà de comunicació:
"Els secrets són Seguretat i la Seguretat és victòria". Aquest és el raonament que li van donar a Edward Snowden quan anava descobrint els treballs d'espionatge de la NSA. Oliver Stone, director que sent preferència per mostrar la cara més fosca de la política, va trobar en la gesta d'aquest jove que creu en el sistema però que pateix una gran decepció en conèixer la crua realitat, el material idoni per a la seva pel·lícula. El documental de Laura Poitras Citizenfour servirà d'epicentre sobre el qual s'anirà construint el film. Sense entrar en valorar quina és millor, si que destacaria dos aspectes del Snowden de Stone: en ser un relat de ficció resulta en general més proper i amè per a l'espectador. D'altra banda, un dels fils conductors de la narració és la relació que Snowden va mantenir amb la seva parella el que proporciona un to emotiu a la història que per si sola podria resultar una mica freda.
El 2003, Edward Snowden, deixa el seu treball en una empresa per unir-se a les Forces Especials nord-americanes. Un accident l'aparta de l'exèrcit i la seva gran capacitat per a la informàtica li proporciona un treball a la NSA i a la CIA. La seva professió li facilita l'accés a una informació privilegiada sobre el programa de vigilància mundial secret de l'Agència de Seguretat Nacional del seu país, és a dir, la intimitat de cada un de nosaltres està en mans d'un govern que diu vetllar per la seguretat mundial. Discrepant amb aquesta política d'espionatge, Snowden valent-se únicament de 4 portàtils, un USB i un cub de Rubik decideix fer públics els documents secrets que proven l'espionatge electrònic massiu dels Estats Units i convertir-se així en l'home més buscat pel govern d'aquest país . Actualment resideix a Rússia i diu estar disposat a enfrontar-se a un judici si li garanteixen que serà públic i just.
A Oliver Stone li agradaria que la seva pel·lícula ajudés a que Snowden fos perdonat al seu país. No sabem si veurà complert el seu somni però sí que demostra un gran domini dels mecanismes narratius i una gran habilitat per construir una història didàctica i de denúncia. Hem de fer menció especial de la magnífica actuació de Joseph Gordon Levitt que va merèixer l'aplaudiment del mateix Snowden.
Textos: Núria Farré. facebook@cinemaperaestudiants.cat
Si vols aportar la teva opinió, pots fer-ho a través del nostre enllaç de Facebook (al començament de la pàgina)